Op deze blog vind je werken van de leerlingen van het Sint Andreas Lyceum St.-Kruis Brugge. Alle werkjes werden gemaakt tijdens de lessen plastische opvoeding.
woensdag 22 januari 2014
Zelfportret - ingeschilderd met verdunde ecoline, in tinten van een kleur
Gemaakt door de leerlingen van 3C - schooljaar 2013-2014
Sorry dat ik nu pas jullie vraag zie, bij deze "de uitleg" ;) Neem een foto van de leerling, zw/w, zorg dat je goed de contrasten ziet. Geef de lln een A4 copie van de foto en laat ze de grote lijnen en de verschillende grijswaarden overnemen (bv met een licht bak). Dan kiezen ze een kleur bv blauw. Ik liet ze ecoline gebruiken, klein beetje blauw, zwart, groen ... ik liet ze de verf in de onderkant van een cola fles doen (afgesneden op 3 cm), dan heb je een heel klein mengpaneeltje, in één van de "putjes" kan je water doen, in de andere putjes kunnen ze de kleuren verdunnen, donkerder maken, mengen. Dan het portret inschilderen met een fijn penseel, rekening laten houden met de verschillende grijswaarden. Als je de opdracht doet in klassen die al goed naar waarneming kunnen tekenen kan je de licht bak overslaan. Bij deze oefening gebruiken ze de licht bak zodat ze zich kunnen concentreren "op de opdracht" nl; grijswaarden bepalen en tinten van een kleur maken maar je kan ook het accent leggen op het tekenen van het portret op zich.
Kan je uitleggen hoe je te werk gaat? Zou dit graag proberen met mijn klas
BeantwoordenVerwijderenDat zou ik ook graag willen weten!
BeantwoordenVerwijderenSorry dat ik nu pas jullie vraag zie, bij deze "de uitleg" ;)
BeantwoordenVerwijderenNeem een foto van de leerling, zw/w, zorg dat je goed de contrasten ziet.
Geef de lln een A4 copie van de foto en laat ze de grote lijnen en de verschillende grijswaarden overnemen (bv met een licht bak).
Dan kiezen ze een kleur bv blauw.
Ik liet ze ecoline gebruiken, klein beetje blauw, zwart, groen ...
ik liet ze de verf in de onderkant van een cola fles doen (afgesneden op 3 cm), dan heb je een heel klein mengpaneeltje, in één van de "putjes" kan je water doen, in de andere putjes kunnen ze de kleuren verdunnen, donkerder maken, mengen.
Dan het portret inschilderen met een fijn penseel, rekening laten houden met de verschillende grijswaarden.
Als je de opdracht doet in klassen die al goed naar waarneming kunnen tekenen kan je de licht bak overslaan.
Bij deze oefening gebruiken ze de licht bak zodat ze zich kunnen concentreren "op de opdracht" nl; grijswaarden bepalen en tinten van een kleur maken maar je kan ook het accent leggen op het tekenen van het portret op zich.